Alternatief

Heb je het programma Alternatief gezien dinsdagavond 6 april?

Wat vond jij ervan?


Ik vond het leuk gepresenteerd en fijn dat er weer eens zo'n programma op de televisie is. 

Misschien dat het meehelpt aan een positiever beeld over heksen.

Je hoeft er niets mee 'te hebben', maar je kan er wel respectvol mee omgaan - net zoals de echtgenoot van de heks in het programma.


Heel veel mensen hebben een verkeerd beeld van een heks, ingewreven door sprookjes waarin de heks als slechterik wordt neergezet. Van oudsher werd vanuit de kerk gepredikt dat een heks duivels zou zijn.

En dat terwijl heksen zoveel goeds doen.


Eeuwen geleden al waren het de heksen die hun medemens hielpen te genezen van kwalen door middel van kruiden en oliën en hielpen zij bij bevallingen. Je kan stellen dat zij de dokters en verloskundigen waren van die tijd. 


Een heks houdt van mensen, dieren en alle levende wezens (hoewel ik persoonlijk niet van muggen houd 😉). Ze zijn niet alleen liefdevol naar hun medemens, maar ook naar zichzelf toe. Zit je zelf goed in je vel, dan kan je een ander helpen.


Heksen houden van de natuur en leven met de natuur, de seizoenen. 

Kijk zelf eens hoe de seizoenen verlopen in de natuur. Vergelijk dat eens met hoe jij jezelf voelt in een bepaald seizoen? 


Het natuurelement Maan begrijpen kan je leven een stuk verrijken (zie ook mijn eerdere blogs).

Rond volle maan bijvoorbeeld hebben veel mensen last van hoofdpijn. Bij nieuwe maan kan je een grieperig gevoel krijgen. Wanneer die volle of nieuwe maan voorbij is, zijn die hoofdpijn en dat grieperige gevoel ook voorbij.

Er zijn boeken, maankalenders en -agenda's te koop waarin is uitgeplozen wat je bij welke maanstand (en dan ook nog in combinatie met de sterrenstand) wel of niet kan doen. Bijvoorbeeld op welke dag je het beste kan zaaien, planten snoeien, schoon kan maken, liefde bedrijven, nagels knippen, de boel luchten, naar de kapper gaan enz., omdat dát dan op die dag ook het beste effect heeft/geeft.


Heksen gebruiken magie. Dampende kookpotten met kikkerogen en drakenpoten met groene drap waarbij een spreuk wordt opgezegd. Welnee, ook dat is alleen in sprookjes of fantasiefilms te zien. In de realiteit van alle dag kun je magie eigenlijk zien als het uitspreken en/of uitvoeren met liefdevolle intentie. Het is de intentie, de kracht waarmee je magie tot stand brengt. 

Neem de magie van het 'brouwen'. Wat je bijvoorbeeld ook hebt als je in een pan ('kookpot') staat te roeren en kruiden toevoegt - 'een beetje van dit en een beetje van dat' en je in jezelf zegt dat het zo heerlijk wordt en lekker ruikt. Of kruiden gebruiken voor de thee omdat het niet alleen lekker is om te drinken, maar ook gezond kan zijn. Kamille voor de maag, Tijm voor de hoest en keel. Gebruik je honing in de thee, zorg dan dat de thee is afgekoeld en voeg dan pas de honing toe, anders verliest het juist die gezonde stofjes die in honing zitten.

Hibiscus kan meehelpen het cholesterol te verlagen, zo ook rode bietensap die tevens helpt bij vermoeidheid. Brandnetel werkt reinigend. En ga zo maar door.

En voor alles luidt: wissel het af. Té veel van hetzelfde is niet goed en kan tegenwerken.


Het eten en drinken brengt me weer terug bij het programma. Daar waar niet gegeten werd, maar geleefd werd van Prana.

Als je na vier jaren leven van Prana energievol bent, er goed uitziet en niet ziek bent....? Dat is dan toch wel positief te noemen. Wie weet kan het ziekte herstellen?

Het spreekwoord 'die leeft zeker van de lucht' kan hier van toepassing zijn 😄.


Zelfvoorzienend leven. Leven van lucht, zon, sapjes, salades en urine.

Dat moeder aarde rust krijgt op die manier is mooi, maar hoe zit het dan met de koelkast die stroom verbruikt en het water voor de douche, de afwas en het toilet?

Dat vind ik persoonlijk jammer dat dat niet even kort is meegenomen.


Respect naar elkaar toe in dit gezin voor de eigen levensstijl. Mooi toch? Hoewel ik de gedachte dat moeder geen patatje mét en een broodje hamburger zal serveren voor haar kinderen, niet kan weren uit m'n hoofd.


Urine drinken zou niet mijn eerste keuze zijn. Ik kan mij wel voorstellen dat, als je lichaam gereinigd is van ongezond en vet voedsel, alcoholische drank en limonades, slechts zuivere urine ontstaat. Urine bevat afvalstoffen die, door het uit te plassen het lichaam verlaten.

Dus als je gezuiverd bent en alleen van Prana leeft, zou je dan ook alleen maar Prana uitplassen? Maar ja, de voedingsstoffen die zijn er door het lichaam al uitgefilterd en gebruikt voor energie. Zou er dan water overblijven?

Niet mijn vakgebied, dat blijkt wel.


Al met al, blijf ik het bijzonder vinden. En snap zeker dat je zoiets niet op eigen houtje moet doen. Laat dat ook de boodschap zijn!


Deze heks rookt niet en drinkt geen alcoholische drankjes, maar eet graag en soms meer dan genoeg.

Het is net zoals alles in het leven: het is een keuze.


Zorg goed voor en houd van jezelf ❤